ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΡΙΗΜΕΡΗΣ - ΠΡΕΒΕΖΑ 2024

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΡΙΗΜΕΡΗΣ ΕΚΔΡΟΜΗΣ

1η μέρα: Αθήνα - Πρέβεζα
Συγκέντρωση νωρίς το πρωί στο χώρο του σχολείου, επιβίβαση στα πούλμαν και αναχώρηση στις 07:00 μέσω Ρίου-Αντιρρίου για το νοτιοδυτικό άκρο της Ηπείρου, το Νομό Πρεβέζης με την ομώνυμη πρωτεύουσα. Άφιξη στην Πρέβεζα και στο ξενοδοχείο έπειτα από τις απαραίτητες καθ' οδόν στάσεις και τακτοποίηση στα δωμάτια. Στη συνέχεια ακολουθεί βόλτα με τα πόδια για γνωριμία με την πόλη. Η πόλη είναι χτισμένη πάνω σε μια χερσόνησο που δεσπόζει στην είσοδο του Αμβρακικού κόλπου.
Η Πρέβεζα θυμίζει πάρα πολύ έντονα νησί καθώς βρέχεται από την θάλασσα από τις τρεις πλευρές της και διαθέτει και μαρίνα. Η αναβάθμιση που έχει γίνει στην πόλη τα τελευταία χρόνια, σε εμπορικά καταστήματα, εστιατόρια, καφέ και μπαράκια δεν θυμίζει σε τίποτα την ήσυχη κωμόπολη των περασμένων χρόνων. Μετά τη βόλτα στην πόλη θα επιστρέφουμε στο ξενοδοχείο και θα έχουμε ελεύθερο χρόνο για ξεκούραση. Δείπνο στο ξενοδοχείο Προαιρετική ομαδική έξοδος. Επιστροφή στο ξενοδοχείο. Διανυκτέρευση.


2η μέρα : Πρέβεζα - Πάργα - πηγές Αχέροντα
Μετά το πρόγευμα αναχώρηση για την Πάργα, μία από τις ωραιότερες παραθαλάσσιες πόλεις της Ελλάδας. Μία ντελικάτη αρχόντισσα, νωχελικά απλωμένη κάτω από τη σκιά του ισχυρού μεσαιωνικού φρουρίου, η κωμόπολη της Πάργας με τα στενά λιθόστρωτα δρομάκια που ανηφορίζουν προς την κορυφή του καστροστεφανωμένου λόφου και τη νησιώτικη γοητεία, αποπνέει έναν αέρα άλλης εποχής. Στην συνέχεια θα επισκεφτούμε τις πηγές του Αχέροντα. Ο ποταμός Αχέροντας το ποτάμι των νεκρών και των θρήνων όπως είναι γνωστό από την αρχαιότητα είναι γεμάτο θρύλους και μύθους για τον κάτω κόσμο. Σύμφωνα με την μυθολογία ο Ερμής μετέφερνε τις ψυχές των νεκρών στον Αχέροντα και από εκεί τις έπαιρνε ο Χάρος και τις οδηγούσε στον Άδη με αντίτιμο έναν οβολό. Οι μύθοι, οι θρύλοι, το φυσικό τοπίο της περιοχής σε συνδυασμό με τα παγωμένα νερά και τα κάλλη που αφήνει στο πέρασμα του ο ποταμός δημιουργούν μια σπάνια ομορφιά και ένα μέρος που μπορεί να ελκύσει κάθε είδους επισκέπτη. Γεύμα σε κάποια από τις παραποτάμιες ταβέρνες (προαιρετικό). Αναχώρηση για την Πρέβεζα και το ξενοδοχείο. Χρόνος για ξεκούραση. Δείπνο. Προαιρετική ομαδική έξοδος. Διανυκτέρευση.


3η μέρα : Πρέβεζα - Αρχαία Νικόπολη - Ναύπακτος - Αθήνα
Πρόγευμα στο ξενοδοχείο και αναχώρηση για την αρχαία Νικόπολη. Ύστερα από περίπου μισή ώρα στάση και επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο. Η Αρχαία Νικόπολη ήταν πόλη της Ηπείρου που ιδρύθηκε από τους Ρωμαίους στη νοτιοδυτική Ήπειρο κοντά στην σημερινή Πρέβεζα. Ο αρχαιολογικός της χώρος αποτελεί σήμερα την μεγαλύτερη σε έκταση αρχαία πόλη της Ελλάδας (Χ.Γκούβας, 2009). Η Αρχαία Νικόπολη βρίσκεται ακριβώς δίπλα στην ομώνυμη κοινότητα Νικόπολη, στο πιο στενό σημείο του ισθμού της χερσονήσου της Πρέβεζας, επαρκώς προστατευμένη νομοθετικά από τη δόμηση, με αρχαιολογικό νόμο, και είναι επισκέψιμη'! Στη συνέχεια θα αναχωρήσουμε με προορισμό τη Ναύπακτο. Στην πόλη της Ναυπάκτου θα επισκεφθούμε τον Πύργο του Μπότσαρη και το Μουσείο κειμηλίων 1821 - Φαρμάκη. Μετά την περιήγησή μας στα παραπάνω θα επισκεφθούμε το λιμάνι της Ναυπάκτου με το άγαλμα του Ανεμογιάννη και οι μαθητές θα έχουν το χρόνο να περιηγηθούν στα πλακόστρωτα δρομάκια της πόλης όπου και θα γευματίσουν (προαιρετικό). Αφού περιηγηθούμε και γευματίσουμε στην πόλη θα αναχωρήσουμε για την Αθήνα. Άφιξη το βράδυ στην Αθήνα και το χώρο του σχολείου, μέσω ενδιάμεσων απαραίτητων στάσεων. Τέλος εκδρομής.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ
Το πρόγραμμα μπορεί να αναμορφωθεί με απόφαση των συνοδών εκπαιδευτικών, ανάλογα με τις συνθήκες, στη διάρκεια της εκδρομής (πχ. καιρικές συνθήκες)

ΒΑΣΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ:
• Καθ΄ όλη τη διάρκεια της επίσκεψης οι μαθητές/μαθήτριες ακολουθούν τις οδηγίες των συνοδών εκπαιδευτικών, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι της εκδρομής.
• Δεν επιτρέπεται η επιβίβαση σε πάσης φύσεως τροχοφόρο ή πλωτό μέσο πλην του κύριου μέσου μεταφοράς.
• Δεν επιτρέπεται το κολύμπι σε θάλασσα ή πισίνα.
• Κάθε ζημιά σε μέσο μεταφοράς, κατάλυμα ή τους επισκέψιμους χώρους επιβαρύνει τον/τους υπαίτιο/ους.
• Δεν παραβιάζονται θέματα που αφορούν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα.
• Δεν επιτρέπεται η κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών και τηρούνται απαρέγκλιτα οι διατάξεις του αντικαπνιστικού νόμου.
• Όλοι οι συμμετέχοντες θα πρέπει να φέρουν μαζί τους ταυτότητα ή άλλο έγγραφο απόδειξης ταυτοπροσωπίας.